KONSTELLATIONER & PROGRAM

 

Lucas sjunger förutom eget material sånger av de klassiska visdiktarna som t.ex. Dan Andersson, Ruben Nilson och Allan Edwall. Han gör också konserter med äldre visor ur skillingtryckstraditionen. Sen senaste plattan har det också blivit mycket Joe Hill i egna och andras översättningar. Allt i egna genomarbetade arrangemang som gärna tar ut svängarna ordentligt. Han sätter också gärna ihop konserter på speciella teman för olika tillfällen.   Lyssna på > ”GÄLLIVAREVISAN
 

Berättar de sanna historierna från den tid då de stora segelfartygen seglade, järnvägarna byggdes och man kunde få fem liter brännvin för två höns.

   
Lucas Stark & Bruksorkestern spelar äldre skillingtrycksvisor ur den Nordiska vistraditionen på ett sätt som de flesta inte har hört dem förut. Visorna härstammar i de flesta fall från 1800-talet och består av sjömansvisor, rallarvisor, visor om mord, kärlek och historiska händelser. De strävar efter att bygga vidare på en gammal tradition, men samtidigt även klä visorna i en ny musikalisk dräkt.

     Arrangemangen spänner från traditionella visframföranden till mer elektrifierade tongångar där influenser från rock, country, folkmusik och andra musikstilar blandas. Gruppen använder dessa influenser med humor och lekfullhet, men låter berättandet och historien stå i centrum. Detta för genren nyskapande sätt att närma sig dessa traditionella texter har också gjort att gruppen vunnit en stor, men också ny ung publik. Det säregna bandet med sitt annorlunda material har mötts med stor nyfikenhet och fått mycket positivt bemötande, inte minst för sina starka liveframträdanden.

     Efter debuten med skivan Skillingtryck & andra otidsenligheter på skivbolaget Eld Records i mars 2007, har gruppen uppmärksammats mycket i pressen och fått fina recensioner för skivan och sina livekonserter. De har förutom intervjuer och spelningar för bl.a. SVT2, TV4 och P2 spelats flitigt på P4 stationerna runt om i landet.

     I juni 2009 släppte gruppen sitt andra album Stolt igenom havets böljor. Skivan består av sjömanssånger ur den Nordiska skillingtryckstraditionen. Gruppen turnerar under 2009 förutom i Sverige även i Tyskland, Slovenien, Norge och Finland och spelar också i P4 live, samt kulturprogrammet ”Sverige” i SVT.


Lucas Stark – sång och gitarr, Leo Berger – elorgel, tramporgel, dragspel och kör, Livet Nord – fiol och kör
Sven Appel – kontrabas och kör, Daniel Pettersson – trummor och kör

Besök gärna bandets egen hemsida på adressen www.bruksorkestern.se där du också kan se livebilder m.m.
   

 

2011 släppte Lucas Stark sitt tredje fullängdsalbum, Strejk i Paradiset. Denna gång ägnat åt den svensk-amerikanska låtskrivaren Joe Hill’s sånger. På skivan presenteras också en del låtar som aldrig tidigare har funnits på svenska och en del nyöversättningar på äldre material. Allting inramat med nya fräscha arrangemang med fötterna i visa, blues, country, jazz, rock, wienervals och svensk folkpark. Med sig i studion och ut på vägarna denna gång har Lucas tagit med sig ett handplockat dreamteam med gräddan av Sveriges bästa och svängigaste musiker som Bernt Andersson – dragspel, munspel och piano. Peter Gran – Gitarr och banjo. Markus Svensson – dobro, national och elgitarr. Mårten Magnefors – trummor och Daniel Wejdin – kontrabas.Medverkande musiker

Lucas Stark – Sång och ventilbasun
Daniel Wejdin – kontrabas och kör
Bernt Andersson – dragspel, munspel, piano, Hammondorgel och kör
Mårten Magnefors – trummor, slagverk och kör
Peter Gran – jazzburk, elgitarr, banjo, akustisk gitarr, mandolin och kör
Marcus Svensson – slidegitarr, elgitarr, dobro och kör

Gästartister på skivan: Maria Stellas, Dan Viktor, Maud Lindström, Petter Eriksson, Loke Nyberg och KG Malm.

   

  Stolt och Pank

Lucas och KG har spelat ihop i mer än tio år och hunnit med över 400 gemensamma konserter. Turnéerna har hetat Stolt & Pank, Synd & Skam och nu senast Bot & Bättring! Främst turnerar de tillsammans varje år under juli och augusti men det blir också spridda konserter under året.

Kända och okända, orimligt vackra och grovhugget fula, långa, korta, kärlekstörstande och raljant framförda visor, dikter och monologer brukar det bli. Allt från eget material till de klassiska visdiktarna som Dan Andersson, Ruben Nilson och allan Edwall. Allt framfört med humor, värme, spontanitet och vildvuxna polisonger.

Lucas Stark – sång och gitarr
Karl-Gunnar Malm – sång, gitarr och struntprat
   

 

Vissångaren Lucas Stark och flamencogitarristen Emil Pernblad hittar beröringspunkter och punkter som berör när två traditioner möts.

Tillsammans uppfinner de den nya genren lagårdsflamenco och gör i och med det ett tappert försök att få ett spanskt olivträd att slå rot i en Sörmländsk skogsbacke.

Lucas Stark – gitarr, sång
Emil Pernblad – gitarr

   

 

Med åren har det blivit mer och mer jobb som konferencier och moderator i olika sammanhang. En utveckling jag själv egentligen är lite förvånad över då jag aldrig har eftersökt sådana jobb... men har upptäckt att jag faktiskt tycker det är ganska kul!

Har bland annat gjort uppdrag på olika festivaler och konserter, Göteborgs kulturförvaltning, MCV (Musikcentrum Väst), flera studieförbund samt olika eventbolag i både Sverige och Norden.

   

 

Är en fryntligt spenslig herre i frack som åker land och rike kring med sin hembyggda stenkaks-DJ-anläggning och spelar musiken du inte visste att du ville höra. Med över sjutusen plattor i bagaget finns det en hel del att välja ur. Jazz, Snoddas, Hawaii-musik, kuplett, blues, bondkomik och riktigt dålig schlager! Förutom på sin egen klubb Musikdirektör Bengtssons Stenkakslounge dyker han då och då upp på fester, klubbar och olika events.

 

Hög kufvarning och trivselfaktor!


Mer info hittar du på direktörns egen sida: www.musikdirektorbengtsson.se